Wanneer moet je heggen snoeien?

Heggen zijn een leuke toevoeging aan je tuin. Als ze mooi in vorm gesnoeid zijn, tenminste. Maar wanneer is nu het juiste moment om ze een knipbeurt te geven? En waar moet je op letten? Lees snel verder en ontdek de antwoorden.

De beste periode om een heg te snoeien

Onder invloed van het zonlicht en de warme temperaturen krijgen de meest planten in het voorjaar een eerste groeispurt. Daarom kan je je heggen best scheren tussen midden mei en midden juni. Zo geniet je de hele zomer van een mooi gevormde heg.

Afhankelijk van de groei van de planten kan je nog een tweede keer snoeien na de zomer. Begin september is hiervoor ideaal. Met deze tweede snoeibeurt gaat je heg netjes geschoren de winter in.

Te vroeg of te laat snoeien is af te raden. Bij te koud weer (of vriestemperaturen) zal je de takken en bladeren beschadigen. Wanneer je snoeit in het midden van de zomer, kunnen de hoge temperaturen voor problemen zorgen. Daarom zijn midden mei-juni en begin september de beste periodes.

Tips om heggen te snoeien

Ga je binnenkort snoeiwerken uitvoeren? Dan komen deze tips zeker van pas:

  • Draag veiligheidskledij, zoals een veiligheidsbril, tuinhandschoenen en gehoorbescherming (wanneer je machinaal snoeit).
  • Leg een plastic zeil onder de haag om het afval op te vangen.
  • Snoei van onder naar boven. Op deze manier ligt er geen snoeisel van de bovenste helft op de onderste takken die je zicht blokkeren.
  • Snoei de onderkant iets breder dan de bovenkant. Het extra zonlicht zorgt voor een betere groei.
  • Scherpe snoeischaren werken beter. Daarom kan het nooit kwaad om je ze te laten aanscherpen.
  • Maak de scharen schoon met schoonmaakazijn of -alcohol om de overdracht van schimmels en andere ziektes te vermijden.
  • Let op dat er geen kinderen of huisdieren in de weg lopen.

Wat met het snoeiafval?

Je heggen snoeien is slechts de eerste stap van het werk. Daarna moet je nog het groenafval opruimen. Bij kleine volumes kan je het in je tuin verwerken tot compost. Heb je een aanhangwagen? Breng het dan naar een recyclagepark in de buurt. Voor grotere hoeveelheden groenafval kan je een open container huren. Die wordt geleverd en opgehaald door de verhuurfirma, wat je flink wat tijd bespaart.

Geef een reactie