Spoga+Gafa presenteert tuintrends voor dit jaar

Spoga+Gafa presenteert tuintrends voor dit jaar

Hoewel de Spoga+Gafa, de grootste tuinbeurs ter wereld, dit jaar niet doorgaat, maakt de organisatie wel de laatste tuintrends wereldkundig. Door de coronapandemie zet de trend van de tuin als verlengstuk van onze woonkamer en keuken nog verder door. De tuin kan zelfs als kantoorruimte dienen.

Spoga+Gafa identificeert zeven thema’s om de trends te duiden die dit jaar opgeld doen. De focus ligt op frisse ideeën en innovaties met toepassingen in de tuin.

  1. Open-air living room: In tijden van lockdown is de tuin een plek om even te ontsnappen aan het thuiskantoor of de thuisstudie. De trend die al voor corona zichtbaar was – de tuin als groene huiskamer – zet nog verder door. De grens tussen binnen en buiten vervaagt verder, meubels voor in huis en voor de tuin zijn nog nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Niet alleen eten we in de buitenlucht, de tuin kan zelfs als werkruimte dienst doen.
    Green living: Planten staan symbool voor gezondheid en creëren een omgeving waarin we welzijn ervaren. Niet alleen kweken we onze eigen groenten in de tuin, maar ook allerlei kruiden. Verhoogde bloembedden, minikassen en decoratieve planken met planten worden steeds populairder. Het gebruikte materiaal moet authentiek zijn; denk aan houten, linnen of rotan producten.
  2. Go green: Een van de centrale thema’s van de Spoga+Gafa is de duurzame tuin. Plantenpotten worden meer en meer van gerecycled materiaal gemaakt, bijvoorbeeld plastic uit de oceaan of van huishoudproducten. Ook wordt ‘oud’ hout van boten of pallets gebruikt. Deze gerecyclede producten zijn zelf ook weer 100% recyclebaar.
    Less is more: We omringen ons met lichtgewicht producten; gestroomlijnde meubelen, luchtig en met filigrein bewerkt. Ook zien we meer tuinmeubelen met ronde vormen. Alle meubels zijn flexibel, multifunctioneel en kunnen makkelijk worden herschikt. Combinaties van materialen zoals aluminium, teak, keramiek en waterbestendige stoffen zijn gemeengoed
  3. Smart gardening: De digitalisering die tijdens de coronapandemie een opmars heeft gemaakt, zorgt ook voor een ‘boost’ voor online tuincentra. Ook in de tuin zelf dringen meer en meer digitale technieken door. Robotmaaiers en automatische beregeningssystemen worden al bijna standaard toepassingen voor de tuin. Ook tuingereedschap wordt steeds meer elektrisch.
  4. Casual dining: Doordat we minder kunnen reizen, neemt koken in de buitenlucht de plaats in van een vakantie in het buitenland. Waterbestendige buitenkeukens maken een grote groei door. Ook bijpassende eettafels voor buiten zijn populair, vooral die voor kleinere ruimtes zoals een balkon of daktuin.
    Consistent comeback: Tuinmeubels met een retro-look zijn een belangrijke trend, waarbij deze wel van moderne materialen zijn gemaakt. Vooral ontwerpen uit de jaren ’50 en ’70, met felle kleuren, winnen aan populariteit. Beide tijdperken met hun opvallende designs symboliseren een nieuw tijdperk van hoop.

Bron

Geef een reactie