Muurzouten

Een van de meest courante vochtproblemen waar gevels van woningen mee te kampen hebben in de Lage Landen zijn muurzouten. Maar wat is dat precies? Hoe worden ze veroorzaakt? Welke nadelige gevolgen hebben ze voor je woning en hoe kan je ze aanpakken?

Muurzouten uiten zich vooral als een witte aanslag op de muur. Niet dat witte vlekken op de muren altijd zout zijn. Het kan ook kalk, witte uitbloei of salpeterzuur zijn dat zich op de gevelstenen heeft genesteld. Maar in het geval van zout is de oorzaak te wijten aan vochtproblemen met de gevel. Eigenlijk is de witte aanslag daar vooral een zichtbaar gevolg van.

De muurzouten worden veroorzaakt door opstijgend grondvocht dat in de muur gaat trekken, ofwel door neerslag zoals regen, hagel of sneeuw die in de muur gaat dringen. Het water bevat van nature een hoeveelheid zouten, die dan aan de oppervlakte komen wanneer het vocht op de stenen neerslaat.

Om te weten of het probleem werd veroorzaakt door optrekkend vocht of door neerslag moet je kijken naar de locatie van de zouten. Zitten die dicht bij het grondniveau? Dan zal opstijgend water wellicht de oorzaak zijn. Zitten ze wat meer verspreid? Dan is doorslaande regen een plausibele verklaring.

Een vochtbestrijder kan definitief uitsluitsel geven tijdens een diagnose. Dus bij twijfel kan je er maar beter een specialist vochtbestrijding bij gaan halen.

Wil je de muurzouten verwijderen?

Om de muurzouten te verwijderen volstaat het niet om gewoon de witte vlekken weg te poetsen en een likje verf op de gevel te leggen.  Je moet sowieso het achterliggende vochtprobleem aanpakken met een professionele muurinjectie of door gevelbescherming. Schakel hiervoor zeker een expert in die dit met de juiste methodiek kan oplossen.

Geef een reactie