Is koffie eigenlijk ongezond? Waarom denken we dat?

Is koffie eigenlijk goed voor je of slecht voor je? Koffie is goed voor je, zegt een nieuwe studie. Wacht, nee, koffie is eigenlijk niet zo goed voor je, zegt een nieuwere studie. Het lijkt erop dat het onderzoek naar koffie zichzelf blijft tegenspreken: het is tegelijkertijd de oorzaak en de genezing van alles. Koffiebloggers als deze worden er helemaal gek van: de éne lezer vindt dat ze te positief zijn, de andere vindt dan weer dat ze te negatief zijn. Tijd om wat duidelijkheid te scheppen!

Dus wat is de waarheid?

Er zijn zoveel tegenstrijdige bewijzen over de gezondheidsvoordelen van koffie, omdat voedingswetenschap in de eerste plaats een relatief jong vakgebied is. En koffie is een behoorlijk complexe drank, dus het is waar dat het drinken ervan zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten heeft. Het is interessant – dus als je kijkt naar hoe mensen erover denken, is het een middel voor cafeïne. Maar koffie bevat ook veel vitamines, mineralen, antioxidanten en flavonoïden. Wat we meestal zien in groenten en fruit, zien we in koffie – wat niet zo verwonderlijk is als je bedenkt dat koffie (afkomstig is van) een plant.

Het goede nieuws

Van koffie is aangetoond dat het het risico op enkele van de meest voorkomende ziekten in het land vermindert. Matige koffieconsumptie – één tot drie kopjes per dag – wordt in verband gebracht met een lager risico op hartaanvallen, vooral bij vrouwen. Sommige onderzoeken hebben een lager risico aangetoond op kankers zoals endometrium-, prostaat- en sommige borstkanker. En koffie is ook in verband gebracht met een lager risico op de ziekte van Parkinson. Het is ook aangetoond dat het je risico op diabetes verlaagt.

Het grootste deel van ons onderzoek betreft diabetes – er zijn nu 35 onderzoeken naar koffie en diabetes. Deze waren redelijk consistent: mensen die meer koffie drinken, hebben een lager risico op diabetes. Het is opmerkelijk consistent. Het is moeilijk om een ​​andere factor voor te stellen die koffiedrinkers hebben die zo effectief zou zijn.

Andere zaken

En het kan het risico op het ontwikkelen van een depressie helpen verminderen. Vrouwen die twee of drie kopjes koffie per dag dronken, hadden 15 procent minder kans om een ​​depressie te ontwikkelen in vergelijking met vrouwen die slechts één kopje per dag dronken, zo bleek uit een studie. Het antwoord is, zoals vaak het antwoord is: jij bent jij. Als je niet van koffie houdt, is het bewijs van de voordelen ervan niet sterk genoeg voor voedingswetenschappers om je aan te bevelen om het te gaan drinken. Als je het wel drinkt, is het bewijs van de schade niet sterk genoeg om je aan te bevelen te stoppen. Als je van koffie houdt en geen specifieke gezondheidstoestand hebt, kun je gewoon regelmatig genieten van je koffie, zoals je wilt. Het is prima om drie, vier, vijf kopjes koffie per dag te drinken, althans op basis van wat men heeft gevonden op basis van het beschikbare onderzoek.

Geef een reactie