Dit moet je weten als je een schoorsteen hebt

Dit moet je weten als je een schoorsteen hebt

Heb je een schoorsteen in huis? Wat leuk! Een schoorsteen zorgt voor een gezellige sfeer. Wat is nu gezelliger dan een avondje kletsen bij de schoorsteen. Helaas zijn er ook nadelen van het hebben van een schoorsteen. Zo heb je een grotere kans op het onstaan van een brand in je huis. Gelukkig kun je deze kans flink verkleinen door de juiste tips. Lees daarom snel verder.

Onderhoud je schoorsteen regelmatig

Door jaarlijks schoorsteenvegen kun je de kans op een brand flink verkleinen. Door een goed onderhoud blijft je schoorsteen namelijk in goede staat. Je kunt je schoorsteen zelf vegen of op zoek gaan naar een schoorsteenveger in de buurt. Een schoorsteenveger is wel een expert in het schoorsteenvegen, waardoor het een stuk beter wordt gedaan. Bovendien kast een schoorsteenveger vaak slechts paar een tientjes. Dat kost bijna niets op jaarbasis. Stook je veel en/of gebruik je vochtig hout? Dan moet je de schoorsteen vaker laten vegen.

Kans op brand

Zoals we al eerder aan hebben gegeven heb je meer kans op brand door een schoorsteen. Check daarom altijd of de schoorsteen echt helemaal uit is als je naar bed gaat of het huis verlaat. Zorg ook dat je de juiste spullen in huis hebt voor als er toch brand ontstaat, zoals een brandblusser. Zelf een emmer met water gooien op de brand kan het vuur juist erger maken. Zorg wel dat je de juiste brandblusser koopt. Er zijn namelijk verschillende soorten brandblussers. Gebruik deze ook vanaf de juiste afstand. Als je te dichtbij staat ben je zelf in gevaar. Als je te ver weg staat heeft het brandblussen minder effect.

Neem een brandalarm

In Nederland ben je tegenwoordig verplicht om op elke verdieping een brandalarm te plaatsen. Heb je een groot huis? Dan is het slim om zelfs meerdere brandalarmen te plaatsen op een verdieping. Je hebt namelijk in een groot huis de kans dat een brandalarm het niet detecteert als er in een kamer ver weg brand is. Dit kun je voorkomen door meerdere brandalarmen te plaatsen. Er zijn ook gecombineerde brand- en beveiliging alarmen. Hierdoor ben je 24/7 verbonden met een virtuele centrale. De virtuele centrale schakelt de hulpdiensten in als dat nodig is.

Ga je verhuizen naar een ouder huis met een schoorsteen? Of woon je nog niet zolang in een ouder huis? Laat dan je schoorsteen eerst goed controleren. Zo weet je zeker dat je schoorsteen nog goed werkt.

Geef een reactie