De meest gangbare techniek bij hechten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Sommige wonden die kunnen ontstaan bij een ongeluk zijn zo groot of diep dat zij niet spontaan zullen genezen. Ook kan het functioneel of cosmetisch niet tot een mooie genezing leiden. In dat geval moet de wond gehecht worden. Hier zijn verschillende technieken voor, maar wat zijn de meest gangbare technieken?

Wanneer moet een wond gehecht worden?

Niet alle wonden hoeven of kunnen gehecht worden. In dat geval kun je ook kiezen om het te laten lijmen. Dit kan bij snijwonden welke groter zijn dan 1 centimeter waarbij vetweefsel, pezen of spieren zichtbaar zijn. De wondranden zijn niet eenvoudig weer naar elkaar toe te brengen. De wond lijmen of hechten zorgt ervoor dat dit wel weer kan.

Ook voor wonden in het gezicht wordt er vaak gekozen om het te lijmen. Deze geven een minder lelijk litteken. Bij diepe of vuile wonden of grote wonden die over een gewricht heen lopen, wordt er altijd gekozen voor hechten met hechtdraad.

Een standaard staande hechting

De meest gebruikte techniek is de normale staande hechting. Hierbij wordt het hechtdraad enkelvoudig door de huid gestoken met een hechtnaald. Door het aanleggen van een chirurgische knoop wordt de huid bijeen getrokken.

Dit kan gedaan worden met oplosbare of niet oplosbare hechtdraden. Hierbij wordt niet oplosbare hechtdraad voornamelijk gebruikt op de eerste hulp en oplosbare hechtdraad vaak voor operatiewonden. Vanzelfsprekend lossen oplosbare hechtdraden vanzelf op. Niet oplosbare hechtdraden moeten altijd door een verpleegkundige of arts verwijderd worden. Dit wordt meestal na 5 tot 10 dagen gedaan.

Donati hechting

Een ander veel gebruikte soort hechting is de donati hechting. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt bij grote wonden waarvan de wondranden flink uit elkaar staan. Bij deze manier van hechten gaat de hechtdraad tweemaal door de huid heen. Dit zorgt ervoor dat de hechting een stuk sterker is en meer spanning aan kan. De hechtdraden worden eerst diep doorgestoken naar de andere kant van de wond en komt boven de huid. Daarna gaat hij oppervlakkig in de bovenste huidlagen weer terug naar de beginzijde.

Nietjes of krammetjes

Niet altijd wordt er gekozen voor het hechten met hechtdraden. Er kan ook gehecht worden met nietjes of krammetjes. Het is een snelle techniek waarmee snel grote wonden gesloten kunnen worden. Het geeft ook relatief weinig littekenreactie, wat weer fijn is voor het herstel en hoe het eruit gaat zien nadat het geheeld is. Krammetjes moeten bijna altijd in het ziekenhuis op de polikliniek verwijderd worden.

Tip: Maeso

Geef een reactie