Hoe interessant is een waterontharder gebruiken? 

Steeds vaker wordt door mensen overwogen om gebruik te maken van een waterontharder in hun woning. Het gebruik van een dergelijk systeem zorgt ervoor dat op een zeer efficiënte manier kalk uit het (stads)water kan worden gefilterd. Op deze manier kunnen niet alleen apparaten die werken met water worden ontzien, daarnaast zorg je er ook nog eens voor dat ervoor je eigen huid ook een niet onbelangrijke meerwaarde kan worden gerealiseerd. In ieder geval, ben jij ook van plan om één van de verschillende waterontharders aan te schaffen welke op de markt zijn terug te vinden? Dan dien je zeker even grondig de informatie door te gaan nemen die je hieronder terug kan vinden. 

Wat is een waterontharder? 

Zoals de naam van de waterontharder al aangeeft is het zo dat dit apparaat verantwoordelijk is voor het ontharden van het water dat binnen komt in je woning. Met andere woorden, hard, kalkrijk water kan op deze manier worden aangepakt. Dit zorgt ervoor dat de diverse elementen welke deel uitmaken van je woning niet langer vatbaar zullen zijn voor de invloed van kalk. Op deze manier kunnen leidingen evenals kranen en de huishoudelijke apparaten gevoelig langer mee blijven gaan. 

In welke uitvoeringen bestaan ze allemaal?

Denk je eraan om een bepaalde waterontharder aan te schaffen? Hou er in die situatie in de praktijk altijd rekening mee dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen verschillende soorten systemen. De systemen waar een onderscheid tussen kan worden gemaakt zijn de onderstaande:

  • Op basis van ionenuitwisseling;
  • Op basis van omgekeerde osmose;
  • Op basis van elektromagnetisme;

De waterontharder welke gebruik maakt van ionenuitwisseling is de populairste en vaakst gebruikte van alle exemplaren die er op de markt zijn terug te vinden. Hou er verder rekening mee dat er ook een onderscheid wordt gemaakt tussen mechanisme en elektrische waterverzachters. Ook de prijs die je moet betalen is afhankelijk van de keuze welke op dit vlak wordt gemaakt. De goedkoopste variant die verkrijgbaar is, is uiteraard de mechanische waterverzachter. Deze kan in principe al worden aangekocht vanaf een kostprijs van slechts 1.000 euro.

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

De belangrijkste voordelen waar je op kan rekenen bij het gebruik van een waterontharder hebben te maken met het feit dat kalkaanslag op een efficiënte manier kan worden voorkomen. Dit brengt een niet onaanzienlijke meerwaarde met zich mee voor verschillende elementen in je woning. Het gaat hierbij dan uiteraard niet alleen om de kranen en leidingen, maar wat bovendien ook te denken van de huishoudelijke toestellen die gebruikmaken van (stads)water? Doordat deze allemaal veel minder snel moeten worden vervangen kan je rekenen op een extra interessant financieel voordeel. 

Naast bovenstaande is het eveneens zo dat je bij het gebruik van een waterontharder ook kan rekenen op een aantrekkelijke besparing op de energiefactuur. Bovendien is het zo dat ze ook een niet onbelangrijke meerwaarde met zich meebrengt voor mensen die geconfronteerd worden met een gevoelige huid. Hard water staat er immers om bekend nefast te zijn voor mensen met bijvoorbeeld eczeem. Het gebruik van een waterontharder kan daar verandering in brengen.

Geef een reactie