Hip hop ontstaan uit streetdance

Een natuurlijk instinct voor beweging en ritme ligt aan de oorsprong van hip hop in straten van New York. Klassiek getrainde dansers raakten gepassioneerd door deze nieuwe vorm van ritmische bewegingen en creëerden de competitieve vorm van hip hop, die we vandaag kennen. Zij fuseerden bewegingen zoals popping en locking met elementen van jazz, tap, Afrikaanse dans en swing om een echt unieke studio stijl te creëren. In tegenstelling tot wat wordt beweerd is hip hop geen breakdance. Hip hop is grotendeels gebaseerd op choreografie. Dit terwijl breakdance freestyle-georiënteerd is. Wat ze wel gemeen hebben is dat beide zijn ontstaan uit de zo bekende ” streetdance” en veel van hun dansstijlen gekenmerkt worden met hip hop elementen. Hip hop werd pas landelijk populair toen televisieshows als “Soul Train” en films als “Beat Street” en “Wild Style” eind jaren ’70 en in de jaren ’80 voor mainstream exposure zorgden.

Gestart als danscompetitie

Hip hop is in feite ontstaan als danscompetitie in de straten van New York City. De zogeheten hip hop danscompetities werden toen gecreëerd als een vorm van audities. Wilde een artiest lid worden van een bepaalde groep, dan moest hij deelnemen aan de danscompetities welke in de straten werd georganiseerd. Als winnaar van de danscompetitie werd hij dan als gerespecteerd lid toegelaten. Deze danscompetities verdwenen in de loop der jaren niet geheel van de markt. Tegenwoordig worden door diverse dansstudio’s danscompetities georganiseerd, waarbij individuele dansers het één op één tegen elkaar opnemen of in groepsverband waarbij teams van dansers, bekend als crews, het tegen elkaar opnemen. In alle gevallen gaat de winnaar van elke competitie door naar de volgende ronde en wordt de verliezer uit de running geslagen.

De term hip hop gerelateerd aan laars geluiden

Hip hop werd voorheen “disco rap” genoemd. Via Grandmaster Flash en de Furious Five kwam de term “hip hop” tot stand. Zij bedachten die term als een eerbetoon aan een vriend die in het Amerikaanse leger ging. De term werd gebruikt om het geluid van bootcamp-marsen (hip/hop/hip/hop) na te bootsen op een manier die later werd verwerkt in nummers, die uiteindelijk de cultuur/het genre een naam gaven.


Glo Entertainment Live


Kazerne Reigersbos

Remmerdenplein 100

1106 AK Amsterdam

https://www.glo-entertainment-live.com/

Geef een reactie