Groendak in Breda? Wees er snel bij

Je kunt nog subsidie aanvragen voor een groendak in Breda tot 15 december 2023. Hieronder meer info over de procedure en wat precies de voordelen zijn; daarnaast ook nog even een korte introductie over wat groendaken nu eigenlijk zijn.

Introductie groendak

Hey, wat is een groen dak eigenlijk? Nou, een groen dak is eigenlijk een dak dat bedekt is met allerlei verschillende planten, zoals sedum, grassen, kruiden en vaste planten. Super cool, toch? En het heeft ook nog eens een aantal voordelen:

  • Het verlengt de levensduur van het dak.
  • Het zorgt voor een lekker koel gebouw én een koelere omgeving eromheen.
  • Het houdt geluid tegen, dus je hebt minder last van dat lawaai.
  • Regenwater wordt vastgehouden, zodat het geleidelijk wordt afgevoerd in kleinere hoeveelheden.
  • Het helpt de luchtkwaliteit te verbeteren doordat het fijnstof en CO2 opneemt.
  • En niet te vergeten, het is goed voor planten en dieren, waardoor er meer biodiversiteit ontstaat.

Subsidie voor het groendak in Breda

Nu, even over die subsidie. Als je een particulier bent, kun je tot maximaal € 3000 aanvragen. Maar als je bij een stichting, vereniging van eigenaren of bedrijf hoort, dan kun je zelfs tot € 10.000 aanvragen.

En wist je dat je ook subsidie kunt krijgen voor het advies over hoe je jouw dak het beste groen kunt maken? Maar let op, die kosten worden alleen vergoed als je ook echt dat groene dak gaat aanleggen. Bij een groen oppervlak tot 100 m2 krijg je maximaal € 250 en bij een groter oppervlak dan 100 m2 kun je tot € 350 krijgen als we het hebben over de vergoeding van de advieskosten.

Oh, en een paar dingen waar je geen subsidie voor kunt krijgen zijn: aanpassingen aan de dakconstructies of overkappingen, schuttingen, priëlen, pergola’s en muurblokken, en het vervangen van bestaande beplanting. Ook het opstellen en indienen van de subsidieaanvraag wordt niet vergoed.

Voorwaarden subsidie

Als je de subsidie wilt aanvragen, moet je groene dak wel aan een paar voorwaarden voldoen. Het dak moet bijvoorbeeld minimaal 25 liter water per m2 kunnen vasthouden. Ook moet het minstens 8 verschillende soorten planten bevatten en een substraatlaag hebben van minimaal 40 mm.

Geïnteresseerd?

Mocht je interesse hebben in de subsidie, zorg er dan wel voor dat je de aanvraag uiterlijk binnen 6 weken na de aanleg indient. Zo maak je meer kans om ervoor in aanmerking te komen. Wacht daarnaast niet te lang met de aanvraag, want deze loopt slechts tot 15 december 2023.

Mocht je meer willen weten over de subsidie van de gemeente Breda, klik dan hier.

Specialisten in de omgeving

Wanneer je van plan bent om het groene dak aan te laten leggen, kijk dan eens bij Groendakspecialist, een bedrijf uit de buurt van Breda dat gespecialiseerd is in de aanleg van groene daken. Het bedrijf legt wekelijks vele groendaken aan, waaronder in Breda.

Geef een reactie