De beste aanhanger voor de wegenbouw

Het is een onmisbaar voertuig voor de stratenmaker: een aanhangwagen. Met een aanhanger kunnen allerlei ladingen worden vervoerd, bijvoorbeeld zand en stenen maar ook machines. Er bestaan verschillende soorten aanhangers die elk zijn bedoeld om een specifieke lading te vervoeren.

Een open aanhanger is de meest voorkomende aanhanger. Met een open aanhanger kunnen allerlei ladingen worden vervoerd. Ook kan een open aanhangwagen met allerlei opties en accessoires worden voorzien. Zo kan er bijvoorbeeld een huif worden geplaatst op een open aanhanger. Zo ontstaat er een gesloten aanhanger waarmee je de lading beschermt tegen de regen.

Een open aanhanger kan worden onderverdeeld in 2 types, namelijk de bakwagen en de plateauwagen. Een bakwagen is herkenbaar doordat deze de wielen naast de laadvloer heeft zitten. Bij een plateauwagen zitten de wielen onder de laadvloer waardoor een plateauwagen hoger is en ook een groter laadoppervlak heeft dan de bakwagen.

Een losse lading zoals zand of kiezels kan ook worden vervoerd met een open aanhangwagen. Om efficiënter te kunnen werken wordt er echter vaak gekozen voor een kipper aanhanger. Dit doordat je met een kipper aanhangwagen ladingen zeer snel en gemakkelijk kunt lossen doordat de laadbak kantelbaar is door middel van een hydraulische veer. Sommige kipper aanhangwagens zijn achterwaarts kantelbaar en andere driezijdig kantelbaar waardoor deze aanhangers ook naar links en rechts kunnen kantelen.

Doordat een kipper aanhangwagen is uitgerust met 2 chassis heeft deze een hoger eigen gewicht dan een open aanhangwagen.

Een andere veel voorkomende lading van een aanhangwagen die gebruikt wordt in de wegenbouw is zijn rollende machines zoals gravers. Wanneer deze niet te groot zijn worden deze vaak vervoerd met een speciale machinetransport aanhangwagen. Deze machinetransport aanhangwagens zijn vaak laag zodat de oprijhoek zo klein mogelijk is. Hierdoor kunnen rollende machines met behulp van de oprijplaten of oprijklep gemakkelijk op de aanhanger rijden.

Een aanhangwagen die met een auto mag worden getrokken heeft normaal gezien een maximaal totaal gewicht van 3500 kilogram. Het maximaal bruto laadgewicht is afhankelijk van het aantal assen. Hier geldt vaak dat hoe meer assen een aanhangwagen heeft, hoe meer gewicht de aanhangwagen mag vervoeren. Voor het trekken van een aanhangwagen met een maximaal bruto laadgewicht van meer dan 750 kilogram is een B+ of BE rijbewijs nodig.

Geef een reactie