Boekhouden tips voor startende ondernemers

Het is altijd goed als je van plan bent je eigen bedrijf te starten. Maar hou er rekening mee dat er heel wat zaken bij komen kijken. Denk maar aan een goede administratie. Dat is echt een verplichting voor elke goede ondernemer, wil je succesvol zijn. Het is dus belangrijk dat je vanaf het begin een goede boekhouding op na houdt.

Hier geven we enkele tips om als startende ondernemer een goede boekhouding op na te houden.

Start met de boekhouding vanaf het begin

Al voor je van start gaat met je bedrijf, bij het opstarten ervan komen er al kosten bij kijken. Denk maar aan de aanschaf van apparatuur zoals een goede laptop, verpakkingsmateriaal, labels en ga zo maar door. Je moet dan niet vergeten om al deze zaken ook in de boekhouding op te nemen. Het op na houden van een goede administratie wordt vaak vergeten. Het zal dan erg lastig zijn om na maanden van achterstand een goede boekhouding op na te houden. Uiteindelijk zal je toch moeten doen aan je belastingaangiftes. Een goede administratie is daarvoor dan heel erg belangrijk.

Gooi niets weg

Bij het opstarten van je bedrijf zal je zeker de nodige inkopen moeten doen. Belangrijk daarbij is dat je al die kleine bonnetjes ook goed bewaart. Zo moet je ook doen met de nodige rekeningen en facturen. De gemaakte kosten zorgen ervoor dat het je een mindere winst oplevert. En bij een mindere winst betaal je dan ook minder belasting. Daarom moet je al je rekeningen en bonnetjes goed opbergen. Schrijf je het bedrijf in bij KvK dan betaal je er €50 voor. Ook dit zijn kosten gemaakt ten behoeve van je bedrijf en neem je het ook mee in de boekhouding.

Je winst is je inkomen

Veel mensen maken de fout om te denken dat de gemaakte omzet, hun inkomen is. Maar dat is dus niet het geval. Hou het goed in de gaten en is het belangrijk om te weten dat je winst, jouw inkomen is en niet je omzet. Wanneer je hebt ontvangen denk dan niet gelijk om gezellig leuke dingen te gaan shoppen.

Zet geld opzij

Het ligt aan jou als ondernemer om zelf geld opzij te zetten. Je zal als ondernemer zelf je btw-aangifte moeten doen en zelf je inkomstenbelasting moeten regelen. Ook belangrijk is dat je terug investeert in je onderneming. Wanneer je elke keer wat geld opzij zet kan je een buffer opbouwen voor de tijden dat het minder goed gaat of wanneer er onverwachte kosten op je pad komen die gelijk betaald moeten worden.

Hou je boekhouding up to date

Belangrijk is dat je je boekhouding regelmatig bij houdt. Je kan elke week een dag inplannen om je boekhouding bij te werken. Op deze manier heb je geen achterstand en heb je een goed overzicht op je financiën.

Boekhouding online

Bij het opzetten van een goede administratie kan je ook denken aan boekhouden online. Je zou het ook in Excel kunnen doen want dat is toch een stuk makkelijker. Dit kan wel goed werken wanneer je een vrij kleine administratie hebt. Maar heb je een iets grotere administratie dan kan je online uitkijken naar verschillende boekhouden apps.

Boekhouding automatiseren

Er zijn verschillende softwareprogramma’s voor je boekhouding op de markt die je kan gebruiken voor het optimaliseren van je administratie. Je zou je bankrekening bijvoorbeeld kunnen koppelen aan je boekhouding. Je hoeft dan geen bankafschriften in je boekhouding meer te plaatsen. Mocht je beschikken over een webshop dan bestaat ook de mogelijkheid om je webshop te koppelen aan je boekhouding. Op deze manier, worden alle bestellingen dan gelijk in je boekhouding verwerkt. En dat is natuurlijk heel erg handig.

Nu heb je een idee wat je zou moeten doen om een goede boekhouding op na te houden. Vooral als beginnende ondernemer is het heel belangrijk om vanaf het begin van je onderneming ermee te beginnen.

Geef een reactie