Emigreren uit Nederland, waar moet je aan de denken?

Emigreren uit Nederland, waar moet je aan de denken

Voor sommigen een droom, anderen moeten er niet aan denken: emigreren. De reden waarom mensen gaan emigreren lopen enorm uiteen. De één begint een bed & breakfast in Frankrijk, de ander een boerderij in Canada. Allemaal onderweg naar een nieuw bestaan. Nederlanders staan bekend als echte verkenners en zijn reislustig. Dat blijkt ook wel uit de opvallende cijfers over emigreren in Nederland.

Opvallende cijfers over emigreren vanuit Nederland

Toen we een gokje gingen wagen over het aantal mensen dat jaarlijks vanuit Nederland emigreert, kwamen we op een getal tussen de 20 en 30 duizend mensen. Maar we zaten er flink naast. In 2020 kozen 152.494 mensen ervoor om te emigreren. Dit getal vraagt wel om een beetje uitleg. Namelijk iedereen die zich uitschrijft wordt gezien als emigrant. Als we kijken naar het aantal mensen die in Nederland zijn geboren, en er voor kiezen om te emigreren zijn dat er jaarlijks rond de 40 duizend.

De meest populaire landen om naartoe te emigreren zijn al jaren gelijk. Namelijk achtereenvolgens België, Duitsland en Spanje. Gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. Op plek 4 komt Frankrijk. Die hadden wij wat hoger verwacht. Maar wellicht komt dat om dat we iets te vaak het programma ik vertrek hebben gekeken.

Checklist emigreren van de belastingdienst

Er komt veel kijken bij emigreren. Je schrijft je uit als bewoner in Nederland. En schrijft je in als nieuwe bewoner in het land van bestemming. Dat heeft best veel gevolgen. Niet alleen voor het land waar vandaan je vertrekt. Maar ook voor het land waar je gaan wonen. Ieder land heeft zijn eigen regels als het gaat om belasting.

Gelukkig helpt de belastingdienst je een handje door een handige checklist op te stellen. Op deze checklist staan handige dingen waar je in eerste instantie niet direct bij stil staat. Zo krijg je te maken met douane als je een inboedel gaat verhuizen. En moet je natuurlijk niet vergeten om toeslagen stop te zetten. De volledige checklist bekijk je hier; checklist emigreren belastingdienst.

Geef een reactie