4 aandachtspunten bij het kiezen van een zorginstelling

4 aandachtspunten bij het kiezen van een zorginstelling

Heeft een familielid zorg nodig? Dan kun je eerst zelf proberen om hem of haar te verzorgen. Helaas lukt dit niet altijd, want jij houdt er zelf ook een leven op na. Hierdoor kun je de persoon in kwestie mogelijk niet de zorg bieden die hij of zij verdient. Een zorginstelling biedt in dat geval uitkomst. Het vinden van een geschikte zorginstelling is allen geen gemakkelijke opgave. Om jou hier een handje bij te helpen, zetten we in deze tekst 4 aandachtspunten op een rijtje.

1. Kwaliteit van de zorg

Een eerste aandachtspunt is de kwaliteit van de zorg die een zorginstelling biedt. Omdat het om een professionele instelling gaat, denken veel mensen dat de zorg altijd goed is. Helaas is dit lang niet altijd het geval. In de ene zorginstelling krijgen cliënten namelijk (veel) meer aandacht dan in de andere instelling. Uiteraard wil je wel dat jouw familielid de zorg krijgt die hij of zij verdient. Kijk daarom goed naar de kwaliteit van de zorg die aangeboden wordt. Heb je een zorginstelling op het oog? Vraag dan eens een gesprek aan. Tijdens zo’n gesprek word je vaak een stuk wijzer over de zorg die ze in een zorginstelling aanbieden.

2. Woonvorm

De kwaliteit van zorg is één ding om op te letten, maar wij raden jou ook aan om naar de woonvorm te kijken. In de meeste zorginstellingen heeft iedere cliënt een eigen ruimte. Deze ruimte bestaat niet alleen uit een woon- en slaapkamer, maar ook uit een eigen badkamer en toilet. Op deze manier krijgt een cliënt het idee alsof hij of zij zelfstandig woont. Dit kan uiteraard alleen als de cliënt niet de hele dag zorg nodig heeft. Is dit wel het geval? Kies dan voor een zorginstelling waar ze 24 uurs zorg aanbieden. Daarnaast zijn er zorginstellingen waar cliënten beschermd of begeleid kunnen wonen.

3. Locatie

In jouw zoektocht naar een zorginstelling staat de zorg ongetwijfeld op de eerste plaats. Toch kijken veel mensen ook naar de locatie. Het is immers niet prettig als een familielid in een zorginstelling op grote afstand van zijn huidige woonplaats geplaatst wordt. Hij of zij kent hier niemand en vanwege de afstand is het voor jou als naaste misschien lastig om langs te komen. Woont jouw cliënt momenteel in Zwolle? Zoek dan bij voorkeur een zorginstelling Zwolle.

4. Activiteiten

Last but not least raden wij jou aan ook naar de activiteiten te kijken als je op zoek bent naar een zorginstelling. Sommige mensen denken dat het vanzelfsprekend is dat er activiteiten aangeboden worden, maar dat is het niet. Er zijn namelijk ook zorginstellingen waar cliënten grotendeels op zichzelf aangewezen zijn. Inwoners van zo’n instelling voelen zich sneller eenzaam. Kies daarom liever voor een zorginstelling waar geregeld activiteiten georganiseerd worden voor de bewoners.

Geef een reactie