Makelaar Houten, Nieuwegein e.o.
Hieronder hebben wij een blog over het verschil tussen de vaste prijs makelaar of een courtage makelaar. Uiteraard is het de smaak die bij u past. Toch zijn wij als makelaar in de regio Houten, Bunnik, Odijk en Nieuwegein er van overtuigd dat de huidige tijd vraagt om duidelijkheid. Wij zijn dus een vaste prijs makelaar.
Zelf woning verkopen
Zoals gezegd vraagt de huidige tijd om duidelijkheid en dan dus ook keus. Zo kunt u ons als internetmakelaar zien, maar eigenlijk zijn we gewoon een full service makelaar zoals u traditioneel ook gewend bent van een makelaar. Wij helpen van A tot Z bij de verkoop van uw woning. Kiest u voor zelf huis verkopen? Dan doet u de bezichtigingen, en wij regelen de rest. Lekker toch!
Vaste prijs makelaar
Bij de verkoop van een woning wordt meestal een verkoopmakelaar ingeschakeld. U kunt uw huis ook zonder tussenkomst van een makelaar verkopen, maar dit stuit voor velen op de nodige nadelen. De makelaar regelt een aantal zaken voor u, zoals een goede presentatie van de woning op de website van het makelaarskantoor of op grote huizenplatforms De makelaar brengt hiervoor kosten in rekening. Die prijs is gebaseerd op de verkoopprijs van de woning of er wordt uitgegaan van een vast bedrag. Natuurlijk kunt u de kosten die de makelaar in rekening gaat brengen doorberekenen in de vraagprijs voor de woning. Bij Clavis Makelaars betaald u dan ook alleen de opstartkosten vooraf. Overige kosten worden pas na overdracht bij de notaris in rekening gebracht. Dat scheelt.
Een vaste prijs van de makelaar werkt vaak het beste
U kunt het beste een vaste prijs afspreken voor de verkoop van uw woning. Zo weet u vooraf waar u aan toe bent. Als het huis onverwacht minder opbrengt dan bent u misschien duurder uit. Maar als er fors wordt overboden dan pakt een courtage op basis van de verkoopprijs natuurlijk flink hoger uit. Omdat de huizenmarkt vandaag de dag erg grillig is, is het voor de verkopende partij vaak overzichtelijker om te werken met een vaste prijs voor de makelaar. Deze wordt pas in rekening gebracht na verkoop van de woning. Soms werkt een makelaar onder het principe no cure, no pay. Maar in veel gevallen bent u ook een vergoeding verschuldigd als het huis onverhoopt niet wordt verkocht en u het uit de verkoop haalt of overstapt naar een andere makelaar.
Wat doet de makelaar voor de in rekening gebrachte kosten?
Uw makelaar berekent kosten voor zijn dienstverlening. Het gaat dan onder meer om een waardebepaling van de woning en het maken van foto’s, de video en het opmeten. Deze worden op de website van het makelaarskantoor gepubliceerd, samen met een omschrijving van uw woning. Soms adverteert de makelaar in een plaatselijke krant of plaatst hij de woning op een bekende makelaarssite zoals Funda en Pararius. Hiervoor worden uiteraard kosten in rekening gebracht die vaak in de opstartkosten zitten. Tot slot verzorgt de makelaar bezichtigingen met geïnteresseerden en regelt hij de overdracht bij de notaris U kunt er natuurlijk voor kiezen om een aantal of al deze dingen zelf te regelen om kosten te besparen. Maar bedenk u daarbij wel dat u hiervoor de nodige kennis in huis moet hebben. Het opstellen van een voorlopig koopcontract bijvoorbeeld is niet iets wat iedereen zomaar even uit zijn mouw schudt. Het gaat hierbij om een juridisch document wat aan alle voorwaarden moet voldoen die in de wet staan.
Kan ik de kosten voor de makelaar aftrekken van de inkomstenbelasting?
Wanneer u uw woning verkoopt en u maakt hierbij kosten, dan zijn deze niet aftrekbaar via de inkomstenbelasting. Bij aankoop van een woning is dit wel het geval. Wanneer u dus een makelaar inschakelt die courtage rekent over de verkoopprijs of een vast bedrag dan dient u deze kosten zelf te dragen. Het is daarom belangrijk dat bij het bepalen van de verkoopprijs rekening wordt gehouden met de verkoopkosten. Ook het aanvragen van een energielabel, verplicht bij verkoop van een woning, zijn voor rekening van de verkoper en dient u dus in de verkoopprijs van het huis mee te nemen.